Nemocnice v pôsobnosti PSK hospodárili v roku 2003 so stratou 313 miliónov Sk

07.04.2004 Celý región

Prvý rok hospodárenia piatich nemocníc s poliklinikou (NsP) II. typu a troch polikliník v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sk...
Prvý rok hospodárenia piatich nemocníc s poliklinikou (NsP) II. typu a troch polikliník v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) skončil s dlhom vyše 313 miliónov Sk. Vyplýva to zo správy, ktorú 6. apríla na svojom zasadnutí schválili s pripomienkami členovia zastupiteľstva PSK v Prešove.

Rozhodli tiež o tom, že tematike zdravotníctva v pôsobnosti PSK venujú svoje mimoriadne zasadnutie do konca mája t. r.
I napriek uzneseniu o vyrovnanom hospodárení prijatom zastupiteľstvom v priebehu roka 2003, vzrástli dlžoby za rok dvojnásobne. Výnosy činili vyše 940, 2 milióna Sk, náklady bezmála 1, 26 miliardy Sk. Jedine NsP v Levoči mala vyššie výnosy ako pred rokom, a to asi o 20 miliónov Sk. Naopak najnižšiu, len 66-percentnú úroveň výnosov v porovnaní s rokom 2002 dosiahla v hodnotenom období NsP v Starej Ľubovni.
Predseda PSK Peter Chudík vidí istú bezmocnosť krajskej samosprávy v riešení finančnej situácie a v znižovaní nákladov NsP. Označil ju za zamotanú a nejasnú. \"Nemali by sme určovať my zdravotnícku sieť, jej stanovením ministerstvom sa mala začať reforma zdravotníctva, \" vyhlásil.
Reagoval tak na to, že viacerí poslanci naznačovali, či má vôbec PSK na toľko nemocníc. Peter Molčan pripomenul, že navyše sídlia v kraji - v Prešove a v Poprade - dve štátne nemocnice.
Navrhoval prijať ekonomické a organizačné opatrenia na riešenie zadlženia, vrátane možností odpredaja nadbytočného majetku a stanovenia postupu pri možnej transformácii zdravotníckych zariadení na neziskové organizácie. Kolega Ján Gajdzik oponoval slovami: \"Aký hlupák zoberie na seba všetky tie záväzky, pohľadávky a ktorá nezisková organizácia bude lepšie hospodáriť. \" Podľa Miroslava Perignátha sa PSK nepodarí udržať všetky NsP. \"Buď za nás urobia likvidáciu exekútori, alebo my nájdeme spôsob riešenia, \" dodal. Vidí ju v určitej špecializácii nemocníc, teda zrušením niektorých oddelení v tej-ktorej NsP.
Ján Mlynár a Dušan Hruška upozornili, že ani v správe a ani v diskusii sa neobjavili návrhy \"z čoho bude vykrytá strata zdravotníckych zariadení\". Hruška odmietol, aby celý balvan tlačil len vyšší územný celok.
Prerokovanie správy aj s prijatím uznesenia trvalo vyše dve hodiny. Lekárov je v 60-člennom zastupiteľstve PSK jedna pätina. A to ešte nebol prítomný poslanec Ján Gajdoš, súčasne už aj štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR.

(jj)
 

Vyberte región